Élet Ausztriában

Ezt a kis linkgyűjteményt azért hozuk létre, hogy segítségére legyünk mindazoknak, akik frissen érkeztek Ausztriába, és éppen a kezdeti nehézségekkel bírkóznak, mint pl. albérlet keresés, orvosi ellátás, vagy éppen a hivatali útvesztőkben való bolyongás. Cserébe egyetlen apróságot kérünk, hogy mielőtt bármilyen kérdéssel megkeresne bennünket feltétlenül olvassa el a gyakori kérdések rovatunkat.

Sok sikert kívánunk!

Általános ügyintézés, költözés, munkavállalás

Az osztrák szövetségi kormány információs oldala: www.help.gv.at

Munkavállalással kapcsolatos hasznos információk magyar és német nyelven: www.igr.at
Ugyanitt adóval és családi pótlékkal kapcsolatos nyomtatványok is elérhetőek magyar nyelven.
Az eredeti német nyelvű nyomtatványok a BMF nyomtatvány adatbankjában találhatóak.

Ausztriai társadalombiztosítással és betegbiztosítással kapcsolatos információk a www.sozialversicherung.at oldalon érhetőek el.

A betegbiztosításhoz es E-card-dal kapcsolatos információk (elveszett kártya, adatváltozás bejelentése stb.) a www.chipkarte.at oldalon találahtóak.

Álláskeresés és ingatlan

Bármelyik nagy álláskereső- illetve ingatlanportál jó kiindulási pont lehet. A legnépszerűbb helyi napilap Steiermarkban, mely álláskereső és ingatlan rovattal is rendelkezik: www.kleinezeitung.at

Eznek kívül a legtöbb helyi ingatlan hirdetés és egyéb használt cikk apróhirdetés www.willhaben.at oldalon jelenik meg.

Információs fórumok

Általános: www.magyaronline.net

Telekocsi Graz: telekocsi-grac@googlegroups.com

Nyelvtanulás

Grácban számos nyelviskola található, de non-profit oldalként nem szeretnénk őket raklámozni, így megtalálásukat az olvasóra bízzuk. Itt csak olyan nyelvtanulást segítő linkeket teszünk közzé, amelyek bárki számára hozzáférhetőek.

http://de.uw.hu/index.html
Szántai Gábor nyelvi gyűjteménye. Érdekessége, hogy a körítés, azaz a honlap nyelve is változtatható németről magyarra és vissza. Itt találhatunk feladatokat, dalszövegfordításokat és sok érdekességet, amelyek mind a játékos és szórakoztató nyelvtanulást szolgálják. Oktatási, tanulási segédleteket is Power Pointban.

http://de.wikibooks.org/wiki/Das_Schreiblernbuch
http://de.wikibooks.org/wiki/Das_Schreiblernbuch_f%C3%BCr_Fortgeschrittene
Érdemes elmerülni ennek az oldalnak a rejtelmeiben. Itt a hangok – betűk köré csoportosítva látnak el bennünket feladatokkal. Mindez az írás, a helyesírás érdekében. Gondolom nagy segítségére lehet a nyelvet most tanulóknak is.

http://www.cs-and-cs.hu/dido/index.html
Nyelvtanulóknak hasznos feladatok, segédletek, linkekValamit kihagytunk? Kérjük írja meg az info@grazimagyarok.eu címre.